12 maj - München

12.05.2015 08:36


Frukost på hotell, eller vandrarhem, brukar vara något att se fram emot och som det är värt att stiga upp lite tidigare för i avsikt att kunna avnjuta den länge. Pensionens - eller casinots - frukost tillhör inte den kategorin. Minimalistisk kanske är rätt uttryck. Ett sorts bröd, vitt. En sorts ost, varje skiva plastinpackad.  Kaffe, inte te. Apelsinsaft, i jättekanna. Korvskivor, så få att vi tre gäster tömde lagret. Bitsocker, en stor skål!! I spelhallsmiljö.


Nu en lång utläggning som kan hoppas över (<< - >>)

<< De svenska byarna försvann ju i stort sett genom skiftesreformerna. I Tyskland finns byarna kvar vilket innebär traktorer, redskap, kor och dynga inne i byar och tätorter. Lagårdsdoft i stan. I kulturgeografistudierna, länge sedan, läste vi om tätortsbildning som ofta innebär att det mitt emellan två större byar eller städer växer upp en mindre. Naturen i sig, berg, sjöar,  kan störa mönstret men i stort. På cykeln genom tyska byar - många är de, ska räkna vid tillfälle -  påminns jag om detta. Där byn "tar slut" finns en skylt med bynamnet överstruket med rött samt namnet på nästa by och hur långt det är dit. Ofta är det avståndet 2 - 5 km. Utan att närmare ha kollat tror jag mönstret med byar av olika storlek följs. Stora byar som Hamburg och München ligger 8-10 mil från varandra ner till de minsta ett par km från varandra. Hur ser fortsättningen ut?

>>


Cyklar i utkanten av byn Pfaffenhofen ifatt en snabbcyklande kvinna som är nyfiken på mitt cyklande. Hon på hemväg från sitt arbete, speciallärare på mellanstadienivån. Hennes mandenna dag i Stockholm på forskningsmöte i något matematikprojekt. I näst-nästa by, Reichertshausen, 7,5 km, skiljdes våra vägar.

Utan karta ganska vilsen. Börjar därför leta hotell, där finns gratiskartor. Varför har inte bensinstationerna dessa kartor. I  cykelkläder dock lite udda i sober hotellentre'.

Cyklar genom fantastisk olympiaanläggning  från 1972. Konstruktionerna liksom svävar i luften. Arkitekten, Frei Otto (tills m Günther Behnisch), dog i mars, alldeles innan han skulle mottagit ett stort pris. OS i München måste ha varit ett av mest samlade spelen (segling dock i Kiel...). och idag ett gigantiskt Slottsskogen. Ska dit idag igen.


Harald

Kontakt

Harald Haggärde

harald.haggarde@telia.com

Mors backe 5
414 67 Göteborg

Sök på hemsidan

Bild använd under Creative Commons från Valerii9116  © 2015 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode