19 maj - på tåget Landquart - Fredericia

20.05.2015 06:24

19 maj - på tåget Landquart - Fredericia


Allt packat, allt klart. Det har det väl varit sedan jag startade den 30 april men nu ompackat för annan typ av transport. Kl 07.22 går tåget. Punktligheten en hederssak. Avgång på sekunden. Men faktiskt, första bytet i St Margrethen, 9 minuter försenat på grund av sent anslutande tåg. Tågtrafiken är intensiv, kommer och går hela tiden. Men samtidigt,  lugn och ro. Stillsamt. Fick just en god bulle av en annan tågresande cyklist. Han och hans kompis på väg till Tegernsee söder om München.


Slås av vid kupéfönstret (och på cykelsadeln):

- Långt mellan nord och syd i Tyskland. Mer än en halv dags resande och vi har bara just passerat Würtsburg.

- Odlat, odlat, odlat. Och lättodlat. Just nu i Hessen, lite mer kuperat. Annars stora plana fält.

- Solceller och vindkraftverk. Måste ha sålts gigantiska mängder solceller. Åkrar täckta, nya tak och gamla, paneler riktade mot solen. 

- Städat, också längs spåren in till stan och andra bakgårdar. På perrongerna  någon med sop och skyffel, plockar det lilla som hamnat där.

- Rena bilar. Få kör väl utanför asfalten.

- Schweiz ser ut som modelljärnvägslandskap.

Rent, odlat, förnybart. Fint att titta ut. Något vidare läst blir det inte, "Ensam i Berlin" har jag med men inte läst många sidor. Men de kör mycket, tyskarna. Och äter. Från Fulda en lång backe ner  mot Kassel. Fortare och fortare. Gråhäger, tittar på tåg. Tunnlar och viadukter, högt över rapsen där nere.


I morgon den här tiden (16.00, Kassel passerar förbi), hemma och mottagen av Lena min kära och kanske andra. Lätt att ge sig iväg när någon väntar. För mig en tanke nu omsatt bland mycket annat i kilometer och kadens. Nästan aldrig passar den växel som ligger i, det finns alltid en bättre. Hur många växlingar? Inga tillbud, cykeln har inte ens vält. Några tutande medtrafikanter som tyckt att jag varit på fel ställe (vilket jag också varit några gånger). Framför allt hänsynstagande, förbisläppande och inbromsande bilförare. Göra om? Visst men trevligt med sällskap. Och praktiskt att en kan vakta cykeln när den andre är inne på coop. Italien? Frankrike? Norge Nordkap-Lindenäs? Eller till Särö?


Harald

Kontakt

Harald Haggärde

harald.haggarde@telia.com

Mors backe 5
414 67 Göteborg

Sök på hemsidan

Bild använd under Creative Commons från Valerii9116  © 2015 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratisWebnode